Dany jest ostrosłup prawidłowy trójkątny EFGP, którego podstawą jest trójkąt EFG
Robert: Dany jest ostrosłup prawidłowy trójkątny EFGP, którego podstawą jest trójkąt EFG. Kąt α
nachylenia krawędzi bocznej EP do płaszczyzny podstawy ostrosłupa jest równa kątowi między
krawędziami bocznymi EP i FP zawartymi w ścianie bocznej EPF tego ostrosłupa. Oblicz sinus
kąta α.
Obliczyłem sobie cos i teraz wystarczy z jedynki trygonometrycznej obliczyć sinusa. Czy dobrze
rozumiem, że będzie tylko jedno (dodatnie) rozwiązanie sin2α, bo kąt jest mniejszy niż 90? Bo
normalnie x2=√x v x2=−√x
27 kwi 18:06
Robert: nie zwracajcie uwagi na te "równania"
27 kwi 18:10
27 kwi 19:57
Eta:
![rysunek](rys/132018.png)
Najpierw poprawny rysunek
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Długość boku trójkąta EFG jest równa 2r
√3 ,
gdzie r −− dł. promienia okręgu wpisanego w podstawę
| 2b2−12r2 | |
w ΔOEP z tw. kosinusów: cosα= |
| |
| 2b2 | |
porównując wartości cosinusów :
otrzymujemy 4br=2b
2−12r
2 /: 2
6r
2+2br−b
2=0 Δ
r=28b
2 √Δ=2
√7b
to
| 2r | | √7−1 | | √1+2√7 | |
cosα= |
| ⇒ cosα= |
| to sinα=√1−cos2α =........ = |
| |
| b | | 3 | | 3 | |
27 kwi 20:19