optymalizacja
bbbb: Rozpatrujemy wszystkie ostrosłupy prawidłowe trójkątne, w których suma promienia
okręgu opisanego na podstawie ostrosłupa i wysokości tego ostrosłupa jest równa 24.
Wyznacz promień okręgu opisanego na podstawie tego z ostrosłupów, który ma
największą objętość. Oblicz tę objętość.
27 kwi 17:47
===:
| | 2 | | a√3 | | a√3 | |
Promień opisany na podstawie to |
| * |
| = |
| |
| | 3 | | 2 | | 3 | |
| | 1 | a2√3 | | a√3 | | a3 | |
V= |
|
| (24− |
| )=2a2√3− |
| |
| | 3 | 4 | | 3 | | 12 | |
− licz
27 kwi 19:40