Rozwiąż równanie: cos^{3} - cos2x = 0
Lora: Rozwiąż równanie:
cos3 − cos2x = 0 w przedziale <0, 2π>
rozbiłam to sobie na cos2x(cos22x−1)=0
i po zapisaniu wszystkiego wychodzi mi, że:
2x= π/2 +kπ 2x=2kπ 2x= π +2kπ
x= π/4 +kπ/2 x=kπ x= π/2 +kπ
i ogólne wyniki to x=( π/4, 3/4π, 5/4π, 7/4π, 0, π, 2π)
Niech mnie ktoś oświeci gdzie popełniłam błąd, bo z odpowiedziami się to nie zgadza
27 kwi 16:47
Jerzy:
Na początku jest cos32x ?
27 kwi 16:50
Lora: tak, teraz widzę, że zjadłam to 2x
27 kwi 16:52
Lora: i według odpowiedzi to własnie ten warunek dla cos2x=0 mam źle
powinno być 2x=π/2 +2kπ
i tego momentu nie rozumiem, bo to 0 pojawia się co π, a nie co 2π
27 kwi 16:55
Adamm: nie widzę błędu, ale do rozwiązań również należą
π/2, 3π/2 oraz π/2 czego nie zapisałaś
27 kwi 16:56
Jerzy:
| | π | | π | | π | |
Ty masz dobrze .. cos2x = 0 ⇔ 2x = |
| + kπ ⇔ x = |
| +k* |
| |
| | 2 | | 4 | | 2 | |
27 kwi 16:58
Lora: Fakt, tak się skupiłam na tym, że mi się nie zgadza to pierwsze równanie, że nie zapisałam
rozwiązań z trzeciego, dziękuję
27 kwi 17:00
Lora: Dzięki wielkie Jerzy, bo już poważnie zwątpiłam w te swoje obliczenia
27 kwi 17:02