F(x) = x^2 dla x należy do N
Tomek: które z podanych funkcji są różnowartościowe?
normalnie funkcja poleci z góry do zera i powrotem w górę ale nie rozumiem tego x należy do N
czyli to co na minusie pomijamy?
27 kwi 16:42
Tomek:
27 kwi 16:44
Jerzy:
Jeśli x ∊ N , to funkcja jest różnowartościowa, bo każdemu x przyporządkowuje inna wartość.
27 kwi 16:45
Tomek: po prostu nie rozumiem pytania
27 kwi 16:45
Jerzy:
To funkcja, której dziedziną jest zbiór N i przeciwdziedziną też zbiór N.
27 kwi 16:47
Tomek: aha czyli jakby była x należy do R to wtedy byłoby równowartościowe bo spotyka się na 0 ?
27 kwi 16:47
Jerzy:
Nie ..gdyby x ∊ R , to funkcja nie byłaby różnowartościowa, bo dwóm różnym argumentom
przyporzadkowywałaby tą samą wartość: f(−x) = f(x)
27 kwi 16:49
Tomek: napisałem "równowartościowe " a nie różnowartościowe chodzi mi o to że jak x∊R to taka sama
wartość to zero czy 9, 4,1 ?
27 kwi 16:56
Jerzy:
Nie ma pojęcia funkcja równowartościowa. Funkcja jest albo nie jest:
RÓŻNOWARTOŚCIOWA
27 kwi 17:00
Tomek: a czy te 9,4,1 dobrze rozumuje bo na tabelce tak wychodzi np. −12=1 a 12=1
27 kwi 17:08
Jerzy:
(−1)2 = 12
(−2)2 = 22
(−3)2 = 32
Taka funkcje nie jest różnowartościowa.
27 kwi 17:14
27 kwi 18:42
Adamm: co ci dała tabelka? nic ci nie dała
27 kwi 18:43
Tomek: nie rozumiem
27 kwi 18:45
Tomek: według tej tabelki narysowałem wykres i pytam czy jest dobrze ?
27 kwi 18:47
Tomek: piszę pracę semestralną jak podam same odpowiedzi jest różnorodne albo nie jest to nie wiem czy
nie będzie za mało , a jak narysuję wykres i tabelkę to inaczej wygląda
27 kwi 18:49
Tomek: tzn miało być różnowartościowe
27 kwi 18:50
Mila:

1)
F(x) = x
2 dla x należy do N
To znaczy, że dziedziną funkcji są liczby naturalne.
x∊N to znaczy że do wzoru funkcji podstawiasz tylko liczby naturalne x∊{0,1,2,3,4,...}
wykres wygląda tak:
to jest funkcja różnowartościowa.
Najlepiej będzie jeżeli napiszesz całe zadanie dokładnie tak, jak pisze w książce.
2) Funkcja
f(x)=x
2, x∊R nie jest różnowartościowa,bo
f(−1)=f(1)=1
f(−2)=f(2)=4
27 kwi 18:54
27 kwi 18:56
Tomek: dałem odpowiedz że jest różnowartościowe
27 kwi 18:57
Tomek: Mila dobrze?
27 kwi 18:59
Powracający: Funkcja malejaca funkcja roznawartosciowa
Taka funkcja malejaca jest y=3−5x
Wiec dobrze masz
27 kwi 19:33
Tomek: dzięki a odpowiedz mi na mój drugi post
27 kwi 19:34
Mila:

zadanie 2)
1) funkcja różnowartościowa
f(x)=3−5x
x∊N
masz tam błędy w tabelce ( liczby ujemne nie należą do zbioru liczb naturalnych)
x 0 1 2 3 4
y 3 −2 −7 −12 −17
Nie łączysz punktów.
27 kwi 20:00