:)
mistrzxD : Dane są dwa naprzeciwległe wierzchołki kwadratu A(2;1) C(−4;3) wyznacz współrzędne wierzchołków
B i D kwadratu
27 kwi 15:53
Jerzy:
Np:
1) równanie okręgu ( AC jest średnicą )
2) prostopadła do przekatnej przez środek okregu
3) punkty jej przeciecia z okregiem
27 kwi 15:56
kochanus_niepospolitus:
można też:
1) równanie prostej prostopadłej przechodzącej przez środek |AC|
2) wyznaczenie punktów leżących na tej prostej odległej od |AC| o połowę długości |AC|
27 kwi 15:59
Mila:

A(2;1) C(−4;3)
S=(−1,2) środek przekątnej kwadratu
Przekątne w kwadracie są równe, prostopadłe i dzielą się na połowy.
SA
→=[3,−1]
a
→=[1,3]⊥SA
→
S=(−1,2)→T
[1,3]⇒(0,5)=B
S=(−1,2)→T
[−1,−3]⇒(−2,−1)=D
B=(0,5)
D=(−2,−1)
=====
27 kwi 16:08
Jerzy:
Witaj
Milu 
Czy rysunek może być podstawą do rozwiązania zadania na maturze ?
27 kwi 16:12
Adamm: Jerzy, przecież w rozwiązaniu Mila nie posługuje się rysunkiem bezpośrednio
27 kwi 16:15
Jerzy:
No ... żle popatrzyłem na rysunek sądząc,że B i D są dane.
27 kwi 16:19
Mila:
Hej! Witam
Jerzy, rysunek jest tylko pomocą. Masz tam obliczenia.
Pozdrawiam

Wszystkich.
27 kwi 16:43
Jerzy:
OK
Mila .. nie było pytania
27 kwi 16:44