Rozkład prawdopodobieństwa. Obliczyć F(0), F(1), F(2) + sprawdzenie reszty zad
ZiBi: Po określonej trasie jeździ n=5 autobusów.
Awarie poszczególnych autobusów są zdarzeniami niezależnymi i
prawdopodobieństwo awarii każdego z autobusów w ciągu określonego odcinka czasu jest 0,2.
Niech X oznacza liczbę autobusów, które w ciągu rozważanego czasu uległy awarii
(autobus, który uległ awarii nie jest naprawiany).
Znaleźć rozkład zmiennej losowej X i dystrybuantę F. Obliczyć F(0), F(1), F(2).
x − awaria
n = 5
p = 0,2
q = 0,8
| | | |
P(X=0)= | 0,20*0,85=1*1*0,327=0,327 |
| | |
| | | |
P(X=1)= | 0,21*0,84=5*0,2*0,409=0,409 |
| | |
| | | |
P(X=2)= | 0,22*0,83=10*0,04*0,512=0,2048 |
| | |
| | | |
P(X=3)= | 0,23*0,82=10*0,08*0,64=0,512 |
| | |
| | | |
P(X=4)= | 0,24*0,81=5*0,0016*0,8=0,0064 |
| | |
| | | |
P(X=5)= | 0,25*0,80=1*0,00032*1=0,00032 |
| | |
X∊(−
∞;0>
F(X)=0
X∊(0;1>
F(X)=0,327
X∊(1;2>
F(X)=0,736
X∊(2:3>
F(X)=0,9408
X∊(3;4>
F(X)=1,4528
X∊(4;5>
F(X)=1,4592
X∊(5;
∞>
F(X)=1,45952
i teraz pytanie jak obliczyć to F(0), F(1), F(2) ?