trójkąt
marcinek: W trójkącie równoramiennym ABC z wierzchołków A i B poprowadzono
dwie wysokości ,które przecięły się w punkcie P.
Wykaż ,że stosunek pól kół opisanych na trójkącie ABC i na trójkącie APB jest równy 1
27 kwi 15:36
Adamm: nie podałeś które boki są równe w trójkącie ABC
27 kwi 15:38
marcinek:
|AC|=|BC|
27 kwi 15:44
Adamm:

z tw. Sinusów
oraz
| | RAPB | | sin∡ACB | | sin∡ACB | |
k= |
| = |
| = |
| =1 |
| | RACB | | sin∡APB | | sin(180o−∡ACB) | |
koła te są podobne w skali k (dowolne dwa koła są podobne), a ich pola w skali
| | PAPB | |
k2= |
| gdzie tutaj PAPB oraz PACB to pola odpowiednich kół |
| | PACB | |
| | PAPB | |
skąd |
| =1 c. b. d. o. |
| | PACB | |
27 kwi 15:47
Eta:

|<APB|= 180
o−γ to sin (180
o−γ)=sinγ
Z tw. sinusów:
| | a | | a | |
dla ΔAPB 2R2= |
| = |
| |
| | sin(180o−γ) | | sinγ | |
długości promieni są równe ⇒ że i pola kół opisanych są równe
zatem stosunek tych pól jest równy 1
c.n.w
27 kwi 15:53
Adamm: pierwszy
27 kwi 15:54
27 kwi 15:54
Eta:
Za to mój rysunek ładniejszy
27 kwi 15:55
Adamm: z tym niestety muszę się zgodzić
27 kwi 15:59