Trygonometria
Michał: | | 3π | | π | |
Wyznacz kąt α, α ∊ < |
| ; 2π>, dla którego 2cos(α + |
| ) − 1 = 0. Zapisz wynik, |
| | 2 | | 30 | |
zapisując kolejne trzy cyfry miary kąta α wyrażonej w stopniach.
Zacząłem od:
| | π | | π | |
cos(α + |
| ) = cos( |
| ) |
| | 30 | | 3 | |
Jednak z tego nie wychodzi mi poprawna odpowiedź. W odpowiedziach jest 294.
27 kwi 13:58
Adamm: bo to nieprawda
cos(α+π/30)=cos(π/3)
α+π/30=π/3+2kπ lub α+π/30=−π/3+2kπ, k∊ℤ
27 kwi 14:00
Michał: Czyli aby równanie mieściło się w dziedzinie to α = 17π/10 lub α = 49π/30? I jak wtedy dojść do
wyniku?
27 kwi 14:06
Jerzy:
A skąd te katy ( 17π/10 i 49π/30) ?
27 kwi 14:11
Michał: Bo gdy, α+π/30=π/3+2kπ to:
α =π/3 − π/30 +2kπ
α =10π/30 − π/30 +2kπ
α =9π/30 +2kπ
α =3π/10 +2kπ
No to faktycznie nie ma sensu, bo będzie wtedy 23π/10 co nie mieści się w dziedzinie.
α+π/30=−π/3+2kπ
α =−π/3 − π/30 +2kπ
α = −11π/30 +2kπ
α = 49π/30 i to mieści się dziedzinie, więc jest to rozwiązanie?
27 kwi 14:15
Michał: Podbijam
27 kwi 23:35