stereometria
Kasia: Powierzchnia boczna stożka po rozwinięciu jest półkolem. Wynika stąd, że kąt rozwarcia stożka
ma miarę x. Oblicz x
27 kwi 13:26
kochanus_niepospolitus:
skoro mamy półkole ... to załóżmy, że tworząca = R
| | R | |
obwód podstawy 2π |
| −> πR |
| | 2 | |
więc przekrój tego stożka (wierzhcołek + średnica podstawy) to trójkąt równoboczny o boku R.
stąd kąt α ma miarę ...
27 kwi 13:35
Jerzy:
l − tworzaca = promień rozwinięcia
| 1 | |
| πl2 = πfl i r = lsinx (x = połowa kata rozwarcia ) |
| 2 | |
| 1 | | 1 | |
| πl2 = πl2sinx ⇔ sinx = |
| ⇔ x = 300 |
| 2 | | 2 | |
Kat rozwarcia = 2*x = 60
o
27 kwi 13:40
Kasia:

1
πl2 = πfl i r = lsinx
2
nie rozumiem tego zapisu, co oznacza f?
27 kwi 13:47
Jerzy:
Na Twoim rysunku R = l ( to zarazem tworzaca stożka )
| | r | |
Na przekroju stozka mamy zależność: |
| = sinx ⇔ r = l*sinx |
| | l | |
Porównujemy pole przekroju i pole powierzchni bocznej stożka:
| 1 | |
| π*l2 = π*r*l = π*l2*sinx |
| 2 | |
27 kwi 14:01