Jak rysować funkcje kwadratowe z modułem
fenix: Cześć, jak rysować tego typu funkcje
x2+2x+|x2+2x|
27 kwi 13:20
kochanus_niepospolitus:
dla x2+2x ≤ 0 będzie:
f(x) = 0
dla x2+2x > 0 będzie:
f(x) = 2(x2+2x)
i rysujesz
27 kwi 13:21
fenix: jak to wyznaczyć?
że dla dla x2+2x ≤ 0
f(x)=0
a dla dla x2+2x > 0
f(x) = 2(x2+2x)
nie znam się bardzo na tej wartości bezwzględnej
27 kwi 13:25
kochanus_niepospolitus:
jeżeli:
x> 0
to |x| = x
jeżeli x< 0
to |x| =
−x
wykorzystajmy to:
dla x
2+2x > 0
f(x) = x
2 + 2x + x
2 + 2x = 2(x
2+2x)
dla x
2+2x<0
f(x) = x
2+2x
−(x
2+2x) = 0
dla x
2+2x = 0
f(x) = 0 + 0 = 0
27 kwi 13:37
fenix:

czyli powinno być mniej więcej tak?
27 kwi 13:43
kochanus_niepospolitus:

tia ... tyle że x
2 + 2x nie jest funkcją liniową

... a x
2+2x < 0 dla pewnego przedziału na
pewno innego niż to co narysowałeś
27 kwi 13:53
fenix:

czyli od −2 znów idzie w górę?
27 kwi 13:59