Wielomiany
Donna: Zadanie maturalne:
Wykaż, że dla każdej liczby rzeczywistej prawdziwa jest nierówność:
x(x−1)(x−2)(x−3) +1≥0
doszłam do momentu, że:
x4 − 6x3 + 11x2 − 6x +1 ≥0
I próbuję to jakoś rozwiązać Hornerem, ale się nie da. Proszę o pomoc.
27 kwi 12:46
Adamm: podstawiając t=x−1,5 doprowadzisz równanie do prostszej postaci
27 kwi 12:49
Donna: Znaczy... Gdzie mam to "t" podstawić? I czemu akurat "x−1,5"?
27 kwi 12:52
Adamm: do równania, jasno się wyraziłem
jeśli podstawisz t=x−1,5, wtedy
x=t+1,5, x−1=t+0,5, x−2=t−0,5, x−3=t−1,5
wzory skróconego mnożenia sprawią że czynniki przy t3 oraz t się wyzerują
27 kwi 12:54
kochanus_niepospolitus:
zauważ, że:
x oraz x−3 są 'odległe' o '2' (a środek wypada w x−1.5)
x−1 i x−2 są 'odległe' o '1' (a środek wypada w x−1.5)
jeżeli zrobisz podstawienie: t = x − 1.5 ... czyli x = t + 1.5 to otrzymujesz:
x = t + 1.5
x − 1 = t + 0.5
x − 2 = t − 0.5
x − 3 = t − 1.5
i masz:
(t+1.5)(t+0.5)(t−0.5)(t−1.5) + 1 ≥ 0
i masz tutaj wzory skróconego mnożenia
27 kwi 12:55
Adamm: do nierówności
27 kwi 12:55
Donna: Dziękuję!
27 kwi 12:57
kochanus_niepospolitus:
i otrzymujesz wtedy:
| | 9 | | 1 | |
(t2 − |
| )(t2 − |
| ) ≥ −1 |
| | 4 | | 4 | |
i znowu podstawienie:
i mamy:
(w−1)(w+1) ≥ −1
w
2 − 1 ≥ −1
w
2 ≥ 0
27 kwi 13:00
kochanus_niepospolitus:
więc:
w2 = (t2 − 5/4)2 = ((x−3/2)2 − 5/4)2 ≥ 0 dla dowolnego x∊R
c.n.w.
27 kwi 13:01
piotr:

rozpatruj iloczyny wartości naksymalnych w odpowiednio małych przedziałach narysowanych funkcji
albo po prostu pochodna
27 kwi 13:02
Donna: Próbowałam pochodną.
Wyszło f'(x) = 4x3 −18x2 +22x − 6
I nie mogłam znowu znaleźć miejsc zerowych, żeby obliczyć extrema funkcji...
27 kwi 13:08
kochanus_niepospolitus:
Donna ... napisaliśmy Ci jak to zrobić możesz
27 kwi 13:09
drou: można obliczyć pochodną funkcji.
z pochodnej odczytać minimum lokalne i podstawić minimum lokalne do wzoru funkcji. Ukazać że
wartość funkcji dla mninimum lokalnego jest dodatnie
27 kwi 13:09
Donna: Tak, i podziękowałam. Ale nie ma na to jakiegoś prostszego sposobu?
Jest to zadanie maturalne i gdybym na takie natrafiła za tydzień nie wpadłabym na to. Dlatego
chcę dopytać jeszcze o inne sposoby...
27 kwi 13:10
Adamm: x=3/2 jest miejscem zerowym twojej pochodnej
27 kwi 13:10
kochanus_niepospolitus:
4x
3 −18x
2 +22x − 6 = 0 chociażby dla x=3/2 (czyli magiczne masz x−1.5

)
27 kwi 13:11
drou: pochodna ma chyba 3 miejsca zerowe i 2 minimum lokalne
27 kwi 13:17
kochanus_niepospolitus:
No ma ... ale mając jedno miejsce zerowe ... pozostałe już jest w stanie wyznaczyć (bo będzie
miała wielomian kwadratowy).
27 kwi 13:19
StrasznyNieogar: Donna skąd masz takie zadanie?
27 kwi 13:20
Donna: Nowa Era − zbiór zadań maturalnych poziom rozszerzony
27 kwi 13:21
Donna: Teraz matura 2017. Matematyka
Vademecum. Poziom rozszerzony
27 kwi 13:22
StrasznyNieogar: A okej.

Mam nadzieje ze 9 maja takiego nie bedzie
27 kwi 13:24
Donna: Ja też.
27 kwi 13:25
drou: takie pytanko:
jak wyznaczyliście x=3/2?
4x3 −18x2 +22x − 6 = 0
27 kwi 13:26
Adamm: 2x3−9x2+11x−3=0
tw. o pierwiastkach wymiernych
licznik to dzielnik 3 a mianownik to dzielnik 2
27 kwi 13:29
jc:
x(x−1)(x−2)(x−3) +1≥0
(x2−3x)* (x2−3x+2) + 1 ≥ 0
(x2−3x+1 − 1)(x2−3x+1 + 1) + 1 ≥ 0
(x2−3x+1)2 − 12 + 1 ≥ 0
(x2−3x+1)2 ≥ 0
komentarz...
koniec dowodu [**]
27 kwi 13:31
Donna: jc
Właśnie o coś takiego mi chodziło... Dziękuję ci bardzo!
27 kwi 13:48
kochanus_niepospolitus:
ale i tutaj musisz 'coś' zauważyć ... jeżeli nie zauważyć, to 'pozamiatane'
27 kwi 13:50