Stereometria
Kasia: Jak będzie wyglądał przekrój sześcianku który przecięto płaszczyzną przechodzącą przez krawędź
dolnej podstawy i jeden z wierzchołków górnej podstawy? Proszę o rysunek
27 kwi 12:42
Jerzy:

Mniej więcej tak.
27 kwi 12:46
Adamm: Jerzy, na pewno?
27 kwi 13:05
Kasia: Jak obliczyć objętości brył uzyskanych w wyniku tego przekroju jeżeli krawędź sześcianu wynosi
3?
27 kwi 13:08
Jerzy:
No pewnie , że nie
27 kwi 13:12
Adamm:

moim zdaniem płaszczyzna powinna wyglądać tak
27 kwi 13:13
Jerzy:
27 kwi 13:14
Jerzy:
Oczywiście
27 kwi 13:14
kochanus_niepospolitus:
zauważ, że bryła 'poniżej' przekroju to niż innego jak ostrosłup o tej samej podstawie co
sześcian i o tej samej wysokości.
| | 1 | |
więc: Vtego poniżej = |
| *3 = 1 |
| | 3 | |
więc: V
tego powyżej = 3 − 1 = 2
kooooniec
27 kwi 13:15
kochanus_niepospolitus:
Jerzy, Adam ... oczywiście że początkowo było dobrze
27 kwi 13:15
Jerzy:
Policz objetość graniastosłupa o podstawie trójkąta prostokatnego i wysokości h = 3
27 kwi 13:16
kochanus_niepospolitus:
| | 1 | |
tfu ... Vdolnego = |
| 33 = 9 ... Vgórnego = 18 |
| | 3 | |
27 kwi 13:17
Jerzy:
Nie... nie ma takiego przekroju jak narysowałem o 12:46
27 kwi 13:17
Kasia: | | 27 | |
W odpowiedziach mam podane, że objętość jednej z brył wynosi |
| |
| | 2 | |
27 kwi 13:17
Adamm: kochanus, jeśli to ostrosłup, o podstawie która ma 4 boki, to jak może mieć
3 ściany?
27 kwi 13:19
27 kwi 13:21
Jerzy:
Tak ma być , jak narysowaliśmy ja i Adamm
27 kwi 13:22
kochanus_niepospolitus:
Jerzy ... jak nie jak tak

Kurdę ... przez trzy punkty poprowadzisz płaszczyznę ... więc taki przekrój jak najbardziej
istnieje
27 kwi 13:26
kochanus_niepospolitus:
Dobra ... cofam co pisałem
27 kwi 13:28
Jerzy:
Nie masz racji

To co narysowałem, to jedynie trójkąt utworzony przez krawędż podstawy, przekatną ściany
i przekatną bryły

Takiego przekroju nie ma !
27 kwi 13:28
Adamm: przekrój istnieje, ale tak nie wygląda
odpowiednie odcinki sześcianu są równoległe, a skoro płaszczyzna przechodzi przez jeden z nich,
oraz punkt należący do naprzeciwległego to przechodzi przez oba
27 kwi 13:28
Jerzy:
Adamm ... teraz ja nie rozumiem...
Nie da się tak przekroić sześcian , aby otrzymać w przkroju trójkąt, który narysowałem.
27 kwi 13:32