Nierówność kwadratowa z modułem
kret2: Jak zrobić takie zadanko?
|x2−x|−|x−5|≤3
?
Liczymy w przedziałach
(−∞,0)U(1,5)
<0,1>
<5,∞)
pomógłby ktoś i mi rozpisał dobrze?
27 kwi 12:09
kochanus_niepospolitus:
w zależności od tego w jakim jesteś przedziale ... odpowiednio 'opuszczasz' wartość bezwzględną
(zmieniasz znak bądź nie)
27 kwi 12:10
kochanus_niepospolitus:
np. dla przedziału <0;1> będzie:
−(x2−x) − (−(x−5)) ≤ 3
27 kwi 12:11
kret2: ale przedziały dobre?
27 kwi 12:11
kochanus_niepospolitus:
tak
27 kwi 12:12
kret2: w (−∞,0)U(1,5)
wyszło mi coś takiego x2−x+x−5≤3
x2≤8
x=2√3 x2=−2√3
x∊<−−2√3,0)U(1,2√3> co jest inne niż odpowiedź.
wątpię aby oblicznie 2 kolejnych przedziałów zmieniło odpowiedź całościową na taką jaka jest w
książce
27 kwi 12:17
kochanus_niepospolitus:
źle
dla tego przedziału (x−5) < 0
27 kwi 12:19
kochanus_niepospolitus:
cholera ... ok ... dobrze masz:
x2 − x + x − 5 ≤ 3
x2 ≤ 8
x ∊ <−2√3 ; 2√3> ... i tutaj część wspólna z badanym przedziałem
a jaka niby jest odpowiedź w książce?
27 kwi 12:21
kret2: dlatego zmieniłem znak . 2 minusy dają +
27 kwi 12:21
kochanus_niepospolitus:
oczywiście nie +/− 2
√3 tylko +/− 2
√2
27 kwi 12:22
kret2: odpowiedź w książce x ∊ <−2√3 ; 2√3>
27 kwi 12:22
kochanus_niepospolitus:
i tak ma być ... robisz pozostałe przedziały
27 kwi 12:22
kret2: znaczy się x ∊ <−2√2 ; 2√2>
27 kwi 12:23
kochanus_niepospolitus:
no to rób pozostałe przedziały ... a zobaczysz, że się 'zapełni' luka
27 kwi 12:24
kret2: więc w pierwszym przedziale jest odpowiedź x∊<−2√2,0)U(1,2√2>?
27 kwi 12:25
kochanus_niepospolitus:
da
27 kwi 12:26
kret2: w przeciale <0,1> nie ma rozwiązanie
−x2+x+x+5≤3
−x2+2x+2≤0
Δ=12 √Δ=2√3
x1=1+2√3
x2=1−2√3
x∊(−∞,1−2√3>U<1+2√3,∞)
27 kwi 12:32
kochanus_niepospolitus:
−x2 + x + x − 5 ≤ 3
....
27 kwi 12:33
kret2: ahh chyba widzę błąd przy +5
27 kwi 12:33
kret2: czyli tu będzie mniejsza od 0 całą dziedziną?
27 kwi 12:35
kochanus_niepospolitus:
cała dziedzina wyjdzie
27 kwi 12:35
kret2: x∊<0,1>
w tym przedziale
27 kwi 12:36
kret2: <5,∞)
x2−x−x+5−3≤0
x2−2x+2≤0
Δ=4−8
tu nie ma rozwiązań
27 kwi 12:39
kochanus_niepospolitus:
więc ostatecznie jaki przedział wychodzi?
27 kwi 12:51
kret2: w sumowaniu 2 przedziałów wychodzi
x ∊ <−2√2 ; 2√2>
wielkie dzięki za poświęcony czas,
takie pytanko. w nierównościach tego typu zaznacza się sumę przedziałów. a w równaniach tego
typu
część wspólną?
27 kwi 12:53
kochanus_niepospolitus:
zawsze się zaznacza sumę poszczególnych wyników cząstkowych ... jednak przy wyznaczaniu
poszczególnych wyników cząstkowych bierzesz część wspólną danego rozwiązania i przedziału w
jakim się to badało
27 kwi 12:57