zadania optymalizacyjne - POMOCY
mimi: Wyznacz wymiary prostopadłościanu wpisanego w kulę o promieniu R, który ma największą objetość.
Bardzo proszę o pomoc, nie wiem jak zacząć ani jak to się robi, na pewno będzie coś z
wykorzystaniem ekstremum ale jak i gdzie ?
27 kwi 12:01
Jerzy:

V = (2x)
2*y
27 kwi 12:08
Jerzy:
Masz zależność: x2 + y2 = R2 .... oblicz np. y i podstaw do wzoru na objetość,
dostaniesz funkcje jednej zmiennej x i szukasz jej maksimum.
27 kwi 12:10
mimi: Dziękuję
27 kwi 12:11
Jerzy:
Popraw: V = (2x)2*2y !
27 kwi 12:15
mimi: Wiem, zauważyłam
27 kwi 12:20