stereometria
Kasia: Wskaż najmniejszą liczbę n dla której ściany boczne ostrosłupa prawidłowego n−kątnego nie mogą
być trójkątami równobocznymi?
a) n=3
b)n=4
c)n=5
d) n=6
Proszę o wyjaśnienie
27 kwi 11:55
Jerzy:
Dla n = 6 wysokosć bryły musiałaby wynosić 0.
27 kwi 12:00
kochanus_niepospolitus:

Kasiu ... zauważ, że sześciokąt foremny to nic innego jak 'zlepek' sześciu trójkątów
równobocznych.
Tak więc ... tak jak Jerzy napisał ... ostrosłup z takimi ścianami bocznymi musiałby mieć
wysokość =0 ... co jest niemożliwe.
27 kwi 12:16