statystyka/prawdopodobienstwo
kiniaswinia: Statystyka i prawdopodobieństwo pilne!
1. Przyjmijmy, że mamy szachownicę o polach, których krawędź ma długość a. Obliczyć
prawdopodobieństwo, że rzucona moneta o promieniu r(r<a) przetnie co najwyżej jedną krawędź?
2. Pewne schronisko w górach ma tylko trzy pokoje: 4−osobowy, 3−osobowy i 2−osobowy. Nagle
pojawia się w nim sześcioosobowa wycieczka i losowo zajmuje miejsca. Obliczyć
prawdopodobieństwo, że jeden z pokoi pozostanie pusty.
27 kwi 10:28
kochanus_niepospolitus:

2)
| | 6*5*4*3*2*1 | |
P(B) = |
| |
| | 9*8*7*6*5*4 | |
1)
Patrz rysunek
Aby moneta przecięła dwie krawędzie spadając na dane (konkretne) pole w szachownicy, środek
monety musi upaść gdzieś w zaznaczonym obszarze (okręgi są o promieniu r).
Stąd:
| | πr2 | | a | |
P(A) = 1 − |
| o ile r < |
| |
| | a2 | | 2 | |
| | a | |
Jeżeli r > |
| to P(A) = 0 |
| | 2 | |
27 kwi 11:16
Jerzy:
2)
Tylko mianownik dobry
27 kwi 11:44
kochanus_niepospolitus:
kuźwa ... no tak ... toć mogą 4'rkę i 3'jkę zająć
27 kwi 11:46
27 kwi 11:56
kochanus_niepospolitus:
Jerzy ... jak na moje to winno być:
| | 6*5*4*3*2*1 + 7*6*5*4*3*2 | | 8*6! | |
P(A) = |
| = |
| |
| | 9*8*7*6*5*4 | | 9*8*7*6*5*4 | |
Nie wiem czemu w liczniku korzystać z dwumianów Newtona
27 kwi 12:09
Jerzy:
Mamy 3 możliwości:
1) Zajmują 4 i 3 ( 2 pusta )
| | | |
a) 4 osoby do 4 = | pozostałe 2 do 3 |
| | |
| | | |
b) 3 osoby do 4 = | pozostałe 3 do 3 |
| | |
2) Zajmują 4 i 2 ( 3 pusta )
| | | |
c) 4 osoby do 4 = | pozostałe do 2 |
| | |
27 kwi 12:13
Jerzy:
Nie chce mi się tego liczyć, ale może mamy ten sam wynik ?
27 kwi 12:16
kochanus_niepospolitus:
nie ten sam ... bo Ty w liczniku nie bierzesz pod uwagę kolejności, więc albo zmieniasz Ω albo
pozbywasz się dwumianów

nawet nie trzeba liczyć aby zobaczyć, że:
| | | | | |
2* | + | < 2*6! + 6! = 3*6! < 8*6! |
| | | |
27 kwi 12:18
Jerzy:
Tak , u mnie trzeba by zmienić mianownik

, więc pozostaję przy Twoim liczniku
27 kwi 12:20