stereometria
Kasia: Podstawą graniastosłupa prostego ABCDEF jest trójkąt prostokątny ABC, a którym kąt CAB ma miarę
30, a przeciwprostokątna ma długość p. Przekątna ściany ACDF jest nachylona do przekątnej
ściany BCDE pod kątem α. Oblicz wysokość graniastosłupa i wykaż że α<60
27 kwi 10:21
kochanus_niepospolitus:
brakuje tutaj jakiejś danej
27 kwi 11:08
Kasia: Sprawdziłam, wszystkie dane podałam
27 kwi 11:16
kochanus_niepospolitus:

β = 30
o
| | p√3 | |
x = p*cos30o −> x = |
| |
| | 2 | |
w =
√p2+h2
z =
√y2+h2 =
√p2/4 + h2
z tw. cosinusów:
x
2 = w
2 + z
2 − 2wzcosα
| 3 | | p2 | |
| p2 = p2 + h2 + |
| +h2 − 2√p2+h2*√p2/4 + h2*cosα |
| 4 | | 4 | |
| | p2 | |
2√p2+h2*√p2/4 + h2*cosα = |
| + 2h2 |
| | 2 | |
| | p2 | |
√p2+h2*√p2/4 + h2*cosα = |
| + h2 |
| | 4 | |
| | p2 | | 3p2 | |
oznaczmy: a = |
| + h2 −> a + |
| = p2 + h2 |
| | 4 | | 4 | |
zauważamy, że cosα > 0
√a+ 3p2/4*
√acosα = a
√(a2 + 3ap2/4)cos2a =
√a2
(a
2 + 3ap
2/4)cos
2a = a
2
| 3 | |
| ap2cos2α = a2(1−cos2α) |
| 4 | |
| 3p2 | | 3p2 | | p2 | |
| ctg2α = a −> |
| ctg2α = |
| + h2 |
| 4 | | 4 | | 4 | |
Z tego wynika, że:
| | p2 | |
h2 = |
| (3ctg2α − 1) <−−− masz wyznaczone 'h' |
| | 4 | |
| 3p2 | | p2 | |
| ctg2α = |
| + h2 ... wiemy, że h > 0, więc: |
| 4 | | 4 | |
| 3p2 | | p2 | | 1 | | √3 | |
| ctg2α > |
| ⇔ 3ctg2α > 1 ⇔ ctg2α > |
| ⇔ ctgα > |
| |
| 4 | | 4 | | 3 | | 3 | |
czyli: α < 60
o (bo funkcja f(x) = ctgx jest funkcją malejącą)
27 kwi 11:35
Kasia: Dziękuję bardzo!
27 kwi 11:52