Wykaż, że objętość tego walca jest równa objętości kuli wpisanej w dany stożek.
Matfiz: W stożek, którego przekrojem osiowym jest trójkąt równoboczny o boku 2a, wpisano walec o
największej objętości. Wykaż, że objętość tego walca jest równa objętości kuli wpisanej w dany
stożek. Proszę o pomoc
27 kwi 09:55
kochanus_niepospolitus:

a więc po kolei:
1) V
walca = πx
2*y
3) x+b = a
x + b = a −> b = a−x
| | y | |
tg60o = |
| −> √3b = y −> √3(a−x) = y |
| | b | |
V
walca = πx
2*y = πx
2(
√3(a−x)) =
√3πax
2 −
√3πx
3
V'
walca = ...
i liczysz maksymalną objętość
Później wystarczy pokazać jaka jest objętość kuli wpisanej w ten stożek (jako że przekrój to
trójkąt równoboczny, to masz gotowe wzory)
27 kwi 11:06
Matfiz: Zrobiłem, ale coś mi dziwnego wyszło. Mógłbyś jeszcze może to dokończyć? Bo nie wiem w czym
błąd zrobiłem
27 kwi 11:37
kochanus_niepospolitus:
to pokaż jak robisz ... sprawdzę
27 kwi 11:39