geometria analityczna
QQ: Rozwiąż układ równań
y=|x−1|
x2+y2−2x−4y+1=0
Jak rozwiązywać tego typu układy?
27 kwi 07:19
wmboczek: ogólnie metodą podstawienia i opuszczając ||
tu można zauważyć, że dolne równanie
(x−1)2+y2−4y=0 oraz a2=|a|2
27 kwi 07:56
Jolanta: dolne rownanie to wzór okregu o środku w punkcie S(1,2) i promieniu r=2
27 kwi 08:00
QQ: może ktoś rozwiązać? bo chcę sprawdzić odpowiedzi
27 kwi 08:06
QQ: wyszło mi x=1 x=3 i x=−√2
27 kwi 08:08
QQ: :(
27 kwi 08:15
Jolanta: Dawno nie robilam tego typu zadań ,nie wiem jak dokładnie to zapisać
y=|x−1|
x−1≥0 x≥1
y=x−1
x−1<0 x<0
y=−x+1
x2+y2−2x−4y+1=0
x2+y2−2ax−2by+c=0
a=1 b=2 c=1 c=a2+b2−r2
1=1+4−r2
r=2
y=−x+1
x2+x2−2x+12x+4(−x+1)+1=0
x2+x2−2x+1−2x−4x−4+1=0
2x2−8x−2=0
x2−4x−1=0
Δ=16+4=20
x1=2−2√5 y1=−2+2√5+1 i tak dalej
27 kwi 08:19
Jolanta: a juz widzę bląd mam +4 zamiast −
27 kwi 08:21
Jolanta: dla x <1 wychodzi x=−1 y=2
dla x≥1 x=1 y=0 x=3 y=2
możesz narysować i sprawdzic
27 kwi 08:31
Jerzy:

Trzy rozwiązania:
(−1;2) (1;0) (3;2)
27 kwi 08:40
'Leszek: Rownanie drugie jest rownaniem okregu ( tak jak pokazal p.Jerzy)
(x −1)2 + (x −2)2 = 4
I pierwsze rownanie ( nie mozna oposcic wartosci | | ) , mamy dwa przypadki
1) dla x ≥ 1 , y = x−1 i podstawiamy do rownania okregu
2) dla x< 1 , y = −x +1 i podstawiamy do rownania okregu
Powodzenia !
27 kwi 10:19