Składowe wektora w przestrzeni R^2
Kasia: Wiadomo, że wektor a=[1,2] oraz |x|=|a|=a*x. Znajdź składowe wektora w przestrzeni R2.
Oznaczenia a i x to oczywiście wektory.
Proszę nie tylko o rozwiązanie zadania, ale także o jego wyjaśnienie. Z góry dziękuję.
26 kwi 23:19
Adamm: x=<n; m>
|x|=
√n2+m2
|a|=
√5
a•x=n+2m
n+2m=
√n2+m2
n+2m≥0
n
2+2mn+4m
2=n
2+m
2
2mn+3m
2=0
m=0 ⇒ n=
√5
| | 3 | |
n=− |
| m ⇒ m=2√5 ∧ n=−3√5 ale tu mamy sprzeczność |
| | 2 | |
zatem x=<
√5; 0>
26 kwi 23:25
g:
x12+x22 = 12+22 = 1*x1+2*x2 (to są rozpisane równania z zadania)
x1 = 5−2x2 (wyznaczam x1 z równania liniowego .....)
(5−2x2)2+x22 = 5 (.... i wstawiam do kwadratowego)
dalej trzeba wyznaczyć x2 z równania kwadratowego i na koniec policzyć x1.
26 kwi 23:31
Kasia: Serdecznie dziękuję za rozwiązanie zadania, czy mogłabym jeszcze prosić o wytłumaczenie
poszczególnych przejść? Trochę zgubiłam się na tym komentarzu o sprzeczności. Dlaczego mamy
tam sprzeczność?
26 kwi 23:32
Adamm: musi zachodzić równość
√n2+m2=√5, ale nie zachodzi
26 kwi 23:35
Kasia: g: Czy w pierwszej linii mogę tak po prostu pominąć fakt, x
12+x
22 powinno znaleźć się pod
pierwiastkiem i zapisać x
1+2*x
2 bez żadnej potęgi? Rozumiem również, że w drugiej linii
pierwiastek również został pominięty? To rozwiązanie bardzo mi się podoba, jednak nie jestem
pewna jedynie tego pierwiastka i byłabym bardzo wdzięczna za wyjaśnienie
26 kwi 23:37
Kasia: Adamm: Dziękuję, przeoczyłam ten fakt. Teraz już wszystko jest dla mnie jasne
26 kwi 23:39
Adamm: g to trochę źle zapisał
26 kwi 23:39
g: Tak, pomyliłem się. Powinno być: x12+x22 = 5 = (x1+2x2)2 itd.
26 kwi 23:47
Kasia: Okej, serdecznie wam dziękuję. Jak widać, to zadanie tylko wyglądało groźnie na pierwszy rzut
oka
26 kwi 23:49