Trygonometria sin2x=0
Xsdfs: Zadanie Sin2x= 0
2X=kπ
X=k/2 π
Ale sin2x=2sinxcosx
Więc podstawiając to wychodzi
sinx = 0 lub cosx =0
x=kπ lub x=0,5π +kπ czyli w ogóle co innego...
Co jest nie tak?
26 kwi 22:33
Jakup: narysuj sobie wykres sin2x
26 kwi 22:38
Alky: Dobrze wyszło, tylko później zacząłeś się nad tym zastanawiać i coś przekombinowałeś
| | kπ | |
jesli sin2x=0 i wychodzi x= |
| |
| | 2 | |
to 2sinxcosx=0 więc, sinx=0 v cosx=0
| | 1 | | kπ | |
x=0+kπ v x= |
| π+kπ czyli x= |
| |
| | 2 | | 2 | |
Wszystko się zgadza.
Przeanalizuj sobie to jeszcze raz na spokojnie
26 kwi 22:44
Powracający: Albo podstawienie t=2x i ma rownanie elelementarne sin(t)=a
26 kwi 22:48
Alky: Niby tak, nawet się tak w szkołach uczy, ale ostatecznie i tak dostanie t=kπ ⇒ 2x=kπ ⇒ ... więc
chyba szkoda czasu
26 kwi 22:51
Alky: Kwestia tego czy ktoś to... widzi od razu czy musi sobie rozpisać, ale myślę, że autorowi postu
nie chodzi o samo zadanie,bo je szybko rozwiązał, tylko coś zaczął kombinować i się zgubił we
własnych kombinacjach
26 kwi 22:52
Xsdfs: Cosx=0
X=1/2π+kπ a to równe jest x= (2k+1)/2 π a nie x=kπ/2
Nadal nie rozumiem czemu raz wychodzi tak a innym sposobem inaczej
26 kwi 23:10
Adamm: bo to jest dokładnie te same rozwiązanie
inaczej sobie je zapiszesz i

co to ma znaczyć

tak? tak to wygląda
26 kwi 23:13
Alky: Okej, dla ułatwienia zaczynając od x=0 i idąc w górę (z x−ami)
sinxcosx=0
sinx=0 v cosx=0
| | π | | 3 | | 1 | |
0, |
| ,π, |
| π,2π,2 |
| π,.... |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
sin2x=0
| | kπ | |
x= |
| k=0,1,2,3,4,5,.... |
| | 2 | |
26 kwi 23:15
Xsdfs: (2k+1)/2 π = kπ/2

?
nie rozumiem jak to może być to samo
26 kwi 23:16
Alky: Oba sposoby dają taką samą odpowiedź. Pomyśl jeszcze raz
26 kwi 23:16
Xsdfs: Dobra już rozumiem dzięki
26 kwi 23:18
Alky: Ja tego nie powiedziałem. To nie jest to samo. To już jest jakieś Twoje przekształcenie. Ja
swoj tok rozumowania zapisałem.
26 kwi 23:18
Alky:
26 kwi 23:18