Równania kwadratowe z wartością bezwzględną
uczenn: Witam,
Jak rozwiązywać tego typu równania:
a) |x2−6|=2
b) |x2−4|+|x2−1|=4x+1
w b myślę że trzeba obliczyć w 5 przedziałach:
1(−nieskończoność,−2)
2(−2,−1)
3<−1,1)
4<1,2)
5<2,nieskończoność)
ktoś wyjaśni?
26 kwi 21:36
SEKS INSTRUKTOR :
Liczyć w przedziałach. Sprawdzić kiedy wartość bezwzględna się zeruje, przerzucić wszystko na
jedną stronę i na przypadki.
26 kwi 21:46
Janek191:
a) I x2 − 6 I = 2
x2 − 6 = − 2 lub x2 − 6 = 2
x2 = 4 lub x2 = 8
x = − 2 lub x = 2 lub x = − 2√2 lub x = 2√2
26 kwi 21:47
Eta:

b) w przedziałach:
1/ x∊(−
∞, −2> U <2,
∞)
2/ x∊(−2,−1> U <1,2)
3/ x∊(−1,1)
26 kwi 21:51
g:
Tego typu równania najlepiej jest rozwiązywać, korzystając z definicji wartości bezwzględnej.
a)
| | ⎧ | x2−6 gdy x2−6≥0 | |
| |x2−6| = | ⎨ | | .
|
| | ⎩ | −(x2−6) gdy x2−6<0 | |
A więc
x
2−6=2 i x
2−6≥0
x
2=8 i (x−
√6)(x+6p)≥0
x
1=
√8, x
2=−
√8 i x∊(−
∞,−
√6>∪<
√6,
∞).
Oba rozwiązania należą do odpowiednich przedziałów, są więc rozwiązaniami tego równania.
26 kwi 21:58
g:
Równanie dla dla x∊(−2√6, 2√6) ma postać:
−(x2−6)=2
−x2+6=2
x2=4
x3=2 , x4 =−2.
Oba rozwiązania należą do przedziału (−2√6, 2√6), są więc rozwiązaniami tego równania.
Ostatecznie mamy cztery rozwiązania tego równania.
26 kwi 22:12
uczenn: (−∞,−2) U <2,∞)
(x2−4)+(x2−1)= 4x+1
2x2−4x−6=0
Δ=64
x1=(4−8)/4=−1 ∉ (−∞,−2) U <2,∞)
x2=3 ∊(−∞,−2) U <2,∞)
(−2,−1> U <1,2)
−(x2−4)+(x2−1)=4x+1
3=4x+1
x=1/2 ∉(−2,−1> U <1,2)
x∊(−1,1)
−(x2−4)−(x2−1)=4x+1
−2x2−4x+4=0
Δ=16+32=48 √Δ=4√3
x1=(4−4√3)−4=−1+√3
x2=−1−√3 ∉ (−1,1)
odp x∊{−1+√3,3}
Dobrze mniej więcej to zrobione?
jeszcze takie pytanko, jak wyznaczać te przedziały?
26 kwi 23:44