ciągi zapytania
Aquanto: Ile wyrazów ciągu a
n=(n
2−9)(2n−3) jest równe zero?
Wyszło mi n=3/2, n=3, n=−3 ujemny wyraz odrzuciłem.
To dwa wyrazy ciągu są równe zero?
Ile wyrazów ciągu a
n= 3n=21 / 2n−3 jest niedodatnich?
Czyli znak "<"
Wyszło mi n<7 czyli 6 wyrazów?
Pozdrawiam.
Już po dobranocce
26 kwi 21:25
Adamm: czy liczba 3/2 jest liczbą naturalną?
26 kwi 21:26
Aquanto: Nie jest, czyli też nic po niej.
26 kwi 21:29
Adamm: właśnie
odp? jeden wyraz
26 kwi 21:29
Aquanto: Tak.
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Mogę zapytać odnośnie drugiego?
26 kwi 21:34
Jack:
Ile wyrazów ciągu an
= 3n
=21 /
![](emots/2/pytajnik.gif)
2n−3 jest niedodatnich?
26 kwi 21:35
Adamm: 3n−21 | |
| zakładam że tak wygląda |
2n−3 | |
(n−7)(n−3/2)≤0
n∊<1,5; 7>
odp. 6 wyrazów
26 kwi 21:36
Aquanto: Ojoj!
Przepraszam
an= 3n−21 / 2n−3
26 kwi 21:38
Aquanto: Dziękuję bardzo!
26 kwi 21:38