Rachunek różniczkowy
Znawca: określ dziedzinę funkcji f. Oblicz pochodną funkcji f i określ jej dziedzinę.
Muszę zastosować wzór:
[f(x)−g(x)]'=f'(x)−g'(x)
| | x2+x−4 | | 1 | |
obliczyć pochodną z |
| i następnie |
| z wzrou: |
| | x2−4 | | x−2 | |
| | f(x) | | f'(x)*g(x)−f(x)*g'(x) | |
[ |
| ]'= |
| |
| | g(x) | | [g(x)]2 | |
potem podstawić wyliczone pochodne do:
| | x2+x−4 | | 1 | |
f'(x)=( |
| )'−( |
| )' |
| | x2−4 | | x−2 | |
Sprowadzić do wspólnego mianownika i już? Bo coś mi nie wychodzi, chyba że jakiś błąd w
obliczeniach robię. Jeśli chodzi o dziedzinę to z nią nie mam problemu.
26 kwi 20:59
Powracający: ja bym srowadzil do wspolnego mianownika i potem policzyl z ewzoru na pochodna ilorazu
26 kwi 21:03
Znawca: No w sumie, zaraz spróbuję.
26 kwi 21:08
Znawca: dobra, wszystko się zgadza. Wyszło mi na jedną linijkę, a wcześniej troszkę więcej wychodziło

. Pewnie gdzieś po drodze wkradał mi się błąd rachunkowy. W każdym razie dziękuję za pomoc.
26 kwi 21:13
Powracający: Na zdrowie
26 kwi 21:14