rownanie plaszczyzny stycznej
Sta2zeK: Wyznaczyć równanie płaszczyzny stycznej do wykresu funkcji z = x2 + y2
, która jest prostopadła do prostej
x = t, y = t, z = 2t, t ∈ R
Wiem ze wektor normalny tej prostej to [1,1,2]
rownanie plaszczyzny stycznej do f(x,y) w pkt (x0,y0)
z−f(x0,y0)=fx(x0,y0)(x−x0)+fy(x0,y0)(y−y0)
i teraz pochodne
fx(x0,y0)=2x0
fy(x0,y0)=2y0
i tutaj pojawia sie problem, w jaki sposob znalezc (x0,y0)
[2x0,2y0,1] musi byc prostopadly do [1,1,2]
probowalem tutaj uzyc iloczynu skalarnego ale nie otrzymalem wyniku
26 kwi 20:25
Adamm: [2x0; 2y0; −1 ]
26 kwi 20:28
Sta2zeK: dziekuje
26 kwi 20:33