trygonometria
iza: Tangens kąta ostrego α wynosi 1 + √2 wyznaczα
26 kwi 20:19
iza: ktoś coś?
20 cze 19:55
po prostu Michał:
odczytaj z tablic wartosc przyblizona.
20 cze 20:05
Adamm: x=135
o
tg(135
o)=−1
tg
2x−2tgx−1=0
tgx=1±
√2 ale że x=67,5
o to tgx>0
tgx=1+
√2
zatem x=67,5
o
jak to zrobiłem? odczytałem przybliżoną wartość na kalkulatorze, a 1+
√2 wydawała mi się
znajoma
20 cze 20:09
iza: Już po maturze ale przyda sie na poprawe

Dzieki!
20 cze 20:11
Mila:
Jeśli to był test wyboru to podaj jakie były możliwe odpowiedzi do wyboru.
20 cze 20:13
'Leszek:

to trzeba zrobić konstrukcyjnie , AB = BC =1 ,AC =
√2, CD = AC =
√2
BC = 1 +
√2 , kat α = kat DAB
tg α = (1+
√2)/1
20 cze 20:14
mat: BD=1+√2 **
20 cze 20:15
Adamm: 'Leszek, bardzo dobry sposób
20 cze 20:15
'Leszek: Sorry , błąd w druku ,oczywiście BD = 1 + √2
20 cze 20:16
mat: mi tez sie podoba!
20 cze 20:17
Janek191:

sin 75
o = sin( 45
o + 30
o) = sin 45
o cos 30
o + cos 45
o sin 30
o =
| | √2 | | √3 | | √2 | | 1 | | √6 + √2 | |
= |
| * |
| + |
| * |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 4 | |
cos 75
o = cos ( 45
o + 30
o) = cos 45
o cos 30
o − sin 45
o sin 30
o =
| | √2 | | √3 | | √2 | | 1 | | √6 − √2 | |
= |
| * |
| − |
| * |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 4 | |
więc
| | √6 +√2 | | 4 | |
tg 75o = sin 75o : cos 75o = |
| * |
| = |
| | 4 | | √6 − √2 | |
| | √6 + √2 | | √6 − √2 | | 4 | |
= |
| * |
| = |
| = |
| | √6 − √2 | | √6 − √2 | | 6 − 2√6 √2 + 2 | |
| | 4 | | 1 | | 2 + √3 | |
= |
| = |
| * |
| = 2 + √3 |
| | 8 − 4√3 | | 2 − √3 | | 2 + √3 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
W podobny sposób wykaż, że
tg 67
o30' = 1 +
√2
20 cze 20:18
quarcer: Zadanie 1
Wyrażenie ||x|+1| dla x<0 jest równe
20 cze 20:25
Janek191:

Dla x < 0 I I x I + 1 I = − x + 1
20 cze 20:31
'Leszek: nie może być tej części dla x ≥ 0
20 cze 20:36
Janek191:
Wykres pełni rolę pomocniczą.
20 cze 21:24
'Leszek: OK ! Zgadzam sie !
20 cze 21:39
Mila:
tgα=1+
√2 i α∊(0
o,90
o)
| | 2*(1+tgα) | | 2*(1+√2) | |
tg(2α)= |
| = |
| =−1⇔ |
| | 1−1−2√2−2 | | −2*(1+√2) | |
2α=135
o
α=67.5
o
20 cze 23:46