Równanie z wartością bezwzgledną
SEKS INSTRUKTOR : Rozwiąż równanie
|x+1|*|x+2| ≤ |x+2|
Da się inaczej niż metodą "na przedziały" ? Mógłbym dzielić przez |x+2| ale co jak x=−2?
26 kwi 19:55
Adamm: x=−2 lub |x+1|≤1
26 kwi 19:55
SEKS INSTRUKTOR : mogłbys troche powiedziec jak i z czgo? nie czaje
26 kwi 19:57
SEKS INSTRUKTOR : jż wiem
26 kwi 19:57
Mila:
|x+1|*|x+2| ≤ |x+2| dla x=−2 nierówność spełniona
|x+1|*|x+2| − |x+2|≤0
|x+2|*(|x+1|−1)≤0 ponieważ |x+2|≥0 dla x∊R z def. w.bezw. to
|x+1|−1≤0⇔
|x+1|≤1 i x∊R
−1≤x+1≤1 /−1
−2≤x≤0
26 kwi 20:03