Wzory skróconego mnożenia
Dominiiiiik: Witam, mógłby mi ktoś rozwiązać to proste (niestety nie dla mnie) równanko? strasznie dziękuje!
(√2−1)2 * 1/√2+1
26 kwi 19:48
Powracający: To co napisales to nie jest rownanie (zastanow sie dlaczego?
26 kwi 19:52
Dominiiiiik: Racja, nie równanie. Jednak ni cholery nie zgadza mi sie tu nic. Wychodzi mi zupełnie inny
wynik niż ktoś robił na tablicy. Nie wiem czy to ja sie myle czy ten ktos z tablicy i nikt
błędu nie zauwazyl, dlatego napisałem tutaj
26 kwi 20:04
Powracający: Bo zapisujesz to niechlujnie
| | 1 | |
(√2−1)2* |
| tak ma byc ? |
| | √2+1 | |
26 kwi 20:09
Dominiiiiik: Owszem, tak ma być.
26 kwi 20:12
Powracający: Patrz post 19:52 (usun sobie tam niewyniernosc z mianownika i przkonaj sie sam ze tak jest
radze to zrobic
Dostaniesz
(√2−1)2*(√2−1) = (√2−1)3=
zastosuj wzor (a−b)3
26 kwi 20:15
'Leszek: Mozna zrobic w innej kolejnosci :
| | 1 | | 1 | | 3−2√2 | |
(√2 −1)2 * |
| = ( 2 −2√2 +1)* |
| = |
| = |
| | √2 + 1 | | √2 + 1 | | √2 +1 | |
| | (3−2√2)*(√2 −1) | |
= |
| = 3√2 −3 −4 +2√2 = 5√2 − 7 |
| | (√2 +1)*(√2 −1) | |
26 kwi 21:09