Na bokach AD i CD kwadratu ABCD o polu 1 wybrano punkty K i L w ten sposób, że k
AdamBrzezinyPozdrawiam:

Na bokach AD i CD kwadratu ABCD o polu 1 wybrano punkty K i L w ten sposób, że kąt KBL jest
równy 45 stopni
Oblicz odległość punktu K od prostej KL
26 kwi 19:45
AdamBrzezinyPozdrawiam: Punktu B od prostej KL*
26 kwi 19:47
26 kwi 20:01
g:

poprzednią odpowiedzią trochę się wykpiłem, teraz na poważnie.
| 1 | | 1 | | √2 | |
a = |
| ; b = |
| = |
| |
| cos α | | cos(45−α) | | cos α+sin α | |
| 1 | |
c2 = a2+b2−2ab cos 45 = ..... = |
| |
| cos2α(cos α+sin α)2 | |
| 1 | | 1 | |
pole trójkąta = |
| ab sin 45 = |
| |
| 2 | | 2cos α(cos α+sin α) | |
| 1 | | h | |
pole trójkata = |
| ch = |
| |
| 2 | | 2cos α(cos α+sin α) | |
h = 1
26 kwi 23:21
Eta:

1/ odkładamy ΔBCE przystający do ΔABK
to |∡LBE|=45
o bo α+45
o+β=90
o ⇒ β= 45
o−α
Przystające są też trójkąty BKL i BLE z cechy (b,k,b)
bo mają wspólny bok |BL| i |BK|=|BE|=a i kąt =45
o
zatem
h=|BC| = 1
27 kwi 00:20