Niewymierność
Michał: | | 12 | |
Usuń niewymierność z mianownika: |
| |
| | √3 − √2 − √5 | |
26 kwi 19:32
Michał: Niech A, B ⊂ Ω, 0 < P(A) < 1. Wykaż, że jeśli P(B | A) = P(B' | A), to P(A) * P(B) = P(A ∩ B)
26 kwi 19:34
26 kwi 19:44
Michał: Dzięki za pomoc. Jeszcze prosiłbym o pomoc w rachunku prawdopodobieństwa.
Doszedłem do P(A ∩ B) * P(A') = P(A' ∩ B) * P(A) i nie wiem co dalej.
26 kwi 20:02
Michał: Podbijam.
27 kwi 09:28
'Leszek: Licznik i mianownik pomnoz przez wyrazeni . ( ( √3 − √2 ) + √5 )
27 kwi 10:08
Michał: To ogarnąłem, chodzi mi teraz o rachunek prawdopodobieństwa.
27 kwi 13:43
kochanus_niepospolitus:
Wskazówka:
| | P(A∩B) | | P(A∩B') | |
P(B|A) = |
| = |
| = P(B'|A) ⇔ P(A∩B) = P(A∩B') |
| | P(A) | | P(A) | |
P(A∩B) = P(A∩B') −> P(A) = 2P(A∩B)
27 kwi 16:05
Michał: Nie wiem co dalej. Próbuję P(A∩B') = P(B') = 1 − P(B) z czego P(B) = 1 − P(A∩B), ale to mi nic
nie daje.
27 kwi 23:18