edzia: zad4. dana jest funkcja kwadratowa f (x)=x do kwadratu -x-6
a)znajdz jej postac kanoniczna b) znajdz jej miejsce zerowe <to zaden problem jak znajde
postac kanoniczna>c)rozloz na czynniki
10 lis 13:23
Ania_nt:
POSTAĆ OGÓLNA: y=ax2+bx+c
y= x2 - x -6
a)POSTAĆ KANONICZNA FUNKCJI KWADRATOWEJ: y=a(x-p)2+q, gdzie p=-b/2a, q=-Δ/4a
Z postaci ogólnej widimy, że a=1
p=1/2*1=0,5
Δ=b2-4ac=1-4*1*(-6)=25
q=-25/4*1=-25
zatem:
y=(x-0,5)2-25
zgadza się?
10 lis 13:32
edzia: delta nie jest 23?
10 lis 14:20
10 lis 15:32
edzia: tak bo to sie znienia znak

3 lata nie mialam matematyki i nie pamietam
10 lis 18:59
edzia: a jak rozłożyć na czynniki?
10 lis 19:11
coco:
a ( x - x1 ) ( x - x2) a ---wspólcz. przy x
2
x1 x2 ---m-ca zerowe OK


10 lis 19:40