trygonometria
nikki: Wiedz ˛ ac, ˙ ze cosα =15/17
i α ∈ ( 90 ◦ ; 180 ◦ ) , oblicz sinα oraz tgα.
26 kwi 19:12
Powracający:
sinα=
√1−cos2α
26 kwi 19:25
nikki: a moge obliczyć tg sina/ coss?
26 kwi 19:36
Powracający: Mozesz ale zauwaz ze ja npisalem to samo
| | sinα | |
tgα= |
| = U{√1−cos2α{cosα} |
| | cosα | |
Zauwaz ze nie musisz osobno liczyc sinusa majac cosinus α(sinus liczysz z jedynki
trygonometrycznej
Jeszcze jedno
| | 4 | |
Masz dany sinus α= |
| (taki przyklad |
| | 5 | |
Majac dany sinus policzysz tangens bez obliczania cosinusa
Wiesz ze cosα=
√1−sin2α
wiec piszsesz
tgα=U{ sinα}{
√1−sin2α Zgodzisz sie ze mna .
Ale jesli chcesz to licz po swojemu oczywiscie
U ciebie musisz uwazac na tangens bo jest ujemny w 2 cwiartce (dlatego dalem (−)
26 kwi 19:46
Powracający: Poprawie (post 19 : 46
| | sinα | | √1−cos2α | |
tgα= |
| = |
| |
| | cosα | | cosα | |
26 kwi 19:49