Algebra
Jak: wykaz ze jesli x y z sa dodtanie to zachodzi nierownosc xy+xz+yz≥x√yz+y√xz+z√xy
26 kwi 19:02
relaa:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
Wykorzystaj 3 razy nierówność między średnimi AM ≥ GM dla liczb |
| , |
| , |
| . |
| | x | | y | | z | |
26 kwi 19:22
Jak: no wlasnie probowalem ale cos chyba psulem moglabys mi to rozpisac
26 kwi 19:28
Adamm: z nierówności Schwarza
x√yz+y√xz+z√xy≤√(x2+y2+z2)(xy+yz+xz)
oraz
xy+yz+xz≤√(x2+y2+z2)(x2+y2+z2)=x2+y2+z2
skąd
x√yz+y√xz+z√xy≤xy+yz+xz
26 kwi 19:31
Adamm: pomyłka, z tego wcale to nie wynika
z nierówności Schawrza
x√yz+y√xz+z√xy≤√(xy+yz+zx)(xz+yx+zy)=xz+yx+zy
26 kwi 19:34
Adamm: Schwarza **
26 kwi 19:35
Adamm: i w dodatku możemy powiedzieć że równość zachodzi gdy
dodatkowo równość zachodzi gdy
xy=1, yz=1, zx=1
26 kwi 19:44
Adamm: x=y=z=1
26 kwi 19:45
relaa:
Mógłbym.
Sumując dostaniemy
| 1 | | 1 | | 1 | | xy + yz + xz | | 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| + |
| = |
| ≥ |
| + |
| + |
| |
| x | | y | | z | | xyz | | √xy | | √yz | | √xz | |
xy + yz + xz ≥ x
√yz + y
√xz + z
√xy.
26 kwi 19:53
Adamm: coś mi się pomyliło z tą równością
26 kwi 19:58
relaa:
Po prostu x = y = z.
26 kwi 20:15
jc:
podobnie
Dodajemy stronami i mamy dowodzoną nierówność.
26 kwi 20:21