Pomocy
licealista: W urnie są kule tylko białe i zielone. Kul białych jest trzy razy więcej niż zielonych.
Z urny losujemy jedną kule. Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania kuli zielonej.
26 kwi 18:47
Mila:
26 kwi 18:52
licealistka: 1. W szafce jest 7 par butów. Oblicz prawdopodobieństwo, że losowo wybrane dwa buty są parą.
A jak to zrobić?
26 kwi 19:33
Mila:
Zbiór 7 par butów
X={(L
1,P
1),(L
2,P
2),(L
3,P
3),(L
4,P
4),(L
5,P
5),(L
6,P
6),(L
7,P
7)}
7*2=14 butów
Losowo wybieramy 2 buty z 14.
A− losowo wybrane dwa buty są parą
| | | |
|A|= | − wybór jednej pary z 7 |
| | |
|| sposób − ważna kolejność
|Ω|=14*13
A− losowo wybrane dwa buty są parą
|A|=14*1 pierwszy but wybieramy na 14 sposobów, drugi na 1 .
26 kwi 20:30