okreść właściwości relacji
Dede: Niech r ⊆ R x R będzie relacją, która jest określona wzorem:
(x, y) ∊ r wtedy i tylko wtedy, gdy |x| − |y| = 0.
Sprawdź, które z własności niżej podanych posiada r?
1) przeciwzwrotność
2) asymetryczność
3) antysymetryczność
4) przechodniość
5) spójność
26 kwi 18:28
Adamm: 1) |x|−|x|=0, relacja nie jest przeciwzwrotna
3) |x|−|y|=0 ∧ |y|−|x|=0 ⇒ x=y lub x=−y relacja nie jest antysymetryczna
5) |x|−|y|=0 ∨ |y|−|x|=0 nie jest prawdą dla dowolnego x, y, więc relacja nie jest spójna
26 kwi 18:34
Dede: 2) chyba nie jest asymetryczna, ponieważ |x| − |y|=0 −> |y| − |x| =0 dla x=5 i y=−5 zachodzi
implikacja
26 kwi 18:48
Dede:
26 kwi 19:52