26 kwi 18:18
Agata: prosze o pomoc i wytłumaczenie!
26 kwi 18:29
Tadeusz:
a Tobie nie chce się nawet przepisać zadań ... jeno odsyłasz do linków
26 kwi 18:37
Tadeusz:
Skoro masz wzór na wyraz n−ty ciągu (a
n) ...to jaki masz problem z policzeniem a
1 czy też a
5
26 kwi 18:38
Agata: Przepraszam, ale zaczynam ciągi, przeczytałam temat i kompletnie nic nie czaje
26 kwi 18:46
Agata: Mozesz pierwszy przykład omówic ,wiem ze to proste ,ale ja jak na razie nie czaje tego
26 kwi 18:47
Powracający: Przepisz go tutaj i napisz co nalezy zrobic
26 kwi 18:51
Tadeusz:
Pamiętasz funkcje
Funkcja może być opisana wzorem np f(x)=2x+5
wtedy f(5) liczysz podstawiając we wzorze za x piątkę
Podobnie w ciągach.
Jeśli masz wzór na a
n zapisany wzorem
np a
n=5
n
to: a
1=5
1
a
2=5
2
a
3=5
3
26 kwi 18:51
Agata: A) an = 1/2(n−4) , neN
jak to zrobić?
26 kwi 18:58
Tadeusz:
a1=1/2(1−4)
a2=1/2(2−4)
26 kwi 18:59
Agata: banał. Dziękuje juz rozumiem
26 kwi 19:01
Powracający: To oblicz np wyraz ak dla tego ciagu
26 kwi 19:03
Agata: ak = 1/2(k−4)
26 kwi 19:05
Powracający: Dobrze
czyli podsumujmy Cp robimy ?
26 kwi 19:11
Agata: No jak mamy dany wyraz przy współczynniku a to podstawiamy go w miejsce n
26 kwi 19:17
Powracający: OK
Dalej zabawa ciagami
26 kwi 19:19