Pomoże ktoś?
Ela: Podaj przykład ciągu niemalejącego, który nie jest ciagiem rosnącym.
26 kwi 17:43
Ela: Może być np. 1,1,2,2,3,3,4,4,5,5?
26 kwi 17:44
Adamm: może być
26 kwi 17:44
Jack: moglby byc rowniez staly np. 2 2 2 2 2 2 2...
26 kwi 17:46
Ela: Wykaż, że ciąg an jest monotoniczny:
an =3−5n
an+1 = −5n+8
an+1 −an= 5
A więc ciąg jest rosnący.
2. an = √2{n} −4
an+1 = √2{n} + √2 −4
an+1 −an = √2
Ciąg rosnący.
3. an =2n2 −6
an+1 = 2n2 +4n −4
an+1−an= 4n+2
ciąg rosnący
4. an= −1/2n2 +3
an+1 = −1/2n2 −n+2,5
an+1−an= −n+ 5,5
i nwm jaki to jest ciąg tutaj
26 kwi 17:58
Ela: W 1 ma być wynik 8
26 kwi 17:59
Ela: Sprawdzi mi to ktoś

26 kwi 18:04
Ela:
26 kwi 18:13
Tadeusz:
już ten pierwszy (a
n=3−5n) jest źle
26 kwi 18:46