Zadanie z parametrem
mtekp1: Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie: x2 − (|m| + 1)x + m2 = 0
ma dokładnie jedno rozwiązanie.
Δ=0
x2 − (|m| + 1)x + m2 = 0
Δ = m2 + 2m − 3
Δ = 16
m1 = −3 m2 = 1
Dobrze to jest? Co z tym dalej trzeba zrobić?
26 kwi 17:35
Adamm: źle jest
Δ=(|m|+1)
2−4m
2=−3m
2+2|m|+1
−3m
2+2|m|+1=0
Δ
m=16 (oznaczaj je innymi indeksami, to nie jest ta sama delta)
|m|=1
m=1 lub m=−1
26 kwi 17:42
mtekp1: Nie powinno być drugiego rozwiązania m2 = 13 lub m2 = −13 ?
26 kwi 17:56
Adamm: zastanów się dla jakich m zachodzi równość
|m|=−1/3
26 kwi 18:03
mtekp1: Ok racja, dzięki.
26 kwi 18:11