matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Zbieżność szeregu
fasolus:
Korzystając z kryterium ilorazowego zbadaj zbieżność szeregu:
∞
n
2
+2
∑
√
2n
6
−1
n=1
26 kwi 17:32
grzest:
n
2
+2
1
Oznaczmy a
n
=
. Weźmy szereg zbieżny o wyrazie ogólnym b
n
=
.
2
√
2n
6
−1
n
2
a
n
n
2
+2
lim
n→
∞
=lim
n→
∞
=0.
b
n
n
2
√
2n
6
−1
Oznacza to, że szereg ∑a
n
jest zbieżny.
http://blog.etrapez.pl/szeregi/jeszcze-wiecej-kryteriow-zbieznosci/
26 kwi 18:22
grzest:
Przepraszam, oczywisty błąd.
26 kwi 19:27
Sta2zeK:
bn=n
2
/
√
n
6
26 kwi 19:31
grzest:
1
Weźmy szereg rozbieżny o wyrazie b
n
=
.
n
a
n
n(n
2
+2)
1
lim
n→
∞
= lim
n→
∞
=
.
b
n
√
2n
6
−1
√
2
Szereg ∑a
n
jest rozbieżny.
26 kwi 19:38