Wyznacz przedziały monotoniczności funkcji f
Pyra: Obliczyłam z tego pochodną:
| | 4x4−21x2−10x−9 | |
f'(x)= |
| |
| | (x2−1)2 | |
Wiem, że funkcja jest rosnąca dla f'(x)≥0 oraz malejaca dla f'(x)≤0 wiec zapisałam najpierw:
| 4x4−21x2−10x−9 | |
| ≥0 /:(x2−1)4 |
| (x2−1)2 | |
(4x
4−21x
2−10x−9)(x
2−1)
2≥0
W tym miejscu mam problem z obliczeniem miejsc zerowych wielomianu. Wyznaczyłam p oraz q i
podstawiałam p/q pod x ale w zadnym przypadku nie wychodzi mi 0.
26 kwi 17:22
Jack: ja bym raczej powiedzial ze funkcja jest rosnaca dla f ' (x) > 0 a dla f ' (x) ≥ 0 jest po
prostu niemalejąca
tak samo z malejaca.
26 kwi 17:25
Adamm: źle pochodną policzyłeś
26 kwi 17:27
Jack:
| | 4x2+5 | | 4x(x−1) | | 4x2+5 −4x2 + 4x | |
f(x) = |
| − |
| = |
| = |
| | (x−1)(x+1) | | (x−1)(x+1) | | (x−1)(x+1) | |
| | 4(x2−1) − 2x(4x+5) | | 4x2−4−8x2−10x | |
f'(x) = |
| = |
| = |
| | (x2−1)2 | | (x2−1)2 | |
26 kwi 17:29
Tadeusz:
sprawdź jeszcze raz pochodną
26 kwi 17:29
Pyra: Szukam błędu i nie widzę. Moje obliczenia:
| | (4x2+5)(x+1) | | 4x(x−1) | |
f(x)= |
| − |
| = |
| | (x+1)(x−1) | | (x+1)(x−1) | |
| | (4x2+5)(x+1)−4x(x−1) | | 4x3+9x+5 | |
|
| = |
| |
| | x2−1 | | x2−1 | |
| | (4x3+9x+5)'(x2−1)−(4x3+9x+5)(x2−1)' | |
f'(x)= |
| = |
| | (x2−1)2 | |
| | (12x2+9)(x2−1)−2x(4x3+9x+5) | | 12x4−12x2+9x2−9−8x4−18x2−10x | |
|
| = |
| = |
| | (x2−1)2 | | (x2−1)2 | |
Jack dlaczego na samym początku mianownik pomnożyłeś przez x+1 a licznik już nie?
26 kwi 17:51
Jack: blad masz na samym poczatku
skoro pierwszy ulamek mnozysz razy (x+1) to w mianowniku powstaje Ci jakis dziwny wielomian
jako, ze x
2 − 1 = (x−1)(x+1)
to tylko drugi ulamek mnozymy razy (x−1) zeby miec wspolny mianownik, a wg tego co Ty robisz:
| (4x2+5)(x+1) | | 4x(x−1) | |
| − |
| = ...i nie ma wspolnego mianownika. |
| (x+1)(x−1)2 | | (x+1)(x−1) | |
26 kwi 17:56
Pyra: Rzeczywiście, cały czas myślałam, że w pierwszym ułamku jest x−1 w mianowniku

Dziękuję bardzo za pomoc
26 kwi 18:10