Znajdź zbiór wszystkich par dla których układ nie ma rozwiązań
Anon: Zadanie z dzisiejszego kolokwium:
Dany jest układ równań:
Znajdź zbiór wszystkich par (a,b)∊R
2 dla których układ nie ma rozwiązań.
Rozwiązałem to tak:
Przekształciłem to do postaci macierzy, a następnie wyliczyłem W, Wx i Wy.
W=a
2−b
2,
Wx=a
2−b,
Wy=a−ab.
Wiem, że układ będzie sprzeczny, gdy:
W=0 ⋀ (Wx≠0 ∨ Wy≠0).
Z tego wyznaczyłem, że:
W=a
b−b
2=0, stąd: a=b lub a=−b.
I rozpatrzyłem przypadki:
a) dla a=b:
Wx=a
2−b=b
2−b=b(b−1).
Wx≠0, gdy b≠0 lub b≠1.
Wy=a−ab=b−b
2=b(b−1)
Wy≠, gdy b≠0 lub b≠1.
Stąd: Układ będzie sprzeczny dla par: (0,0), (1,1).
b)
Wx=a
2−b=b
2−b=b(b−1).
Wx≠0, gdy b≠0 lub b≠1.
Wy=−b+b
2=b(b−1)
Wy≠, gdy b≠0 lub b≠1.
Stąd: Układ będzie sprzeczny dla par: (0,0), (1,−1), (−1,1).
Odpowiedź: Układ będzie sprzeczny dla par: (0,0), (1,−1), (−1,1), (1,1).
Czy sformułowana przeze mnie odpowiedź jest prawidłowa? Wydaje mi się, że jednak tak nie
będzie, bo gdy przyjmiemy np. (2,2), to układ przyjmie postać:
k(2x+2y=2 & 2x+2y=1), co z kolei też prowadzi do sprzeczności.
Proszę o odpowiedź, gdyż bardzo chciałbym wiedzieć jak rozwiązać to zadanie na terminie
poprawkowym

Pozdrawiam.
26 kwi 17:14
Adamm: napisałeś
Wx≠0 gdy b≠0 lub b≠1
poprawnie byłoby
Wx≠0 gdy b≠0 oraz b≠1
26 kwi 17:30
Adamm: Wy=a−ab=b−b2=−b(b−1)
kolejny błąd
kolejny błąd to odpowiedź (1; −1) (skąd ona się wzięła ?)
kolejny błąd to " Układ będzie sprzeczny dla par: (0,0), (1,−1), (−1,1), (1,1)."
układ będzie sprzeczny kiedy a=b lub a=−b poza tymi punktami
26 kwi 17:36
Anon: Faktycznie, w stresie trochę się zamotałem i układ rzeczywiście będzie sprzeczny poza tymi
punktami, jednak czy na pewno wszystkimi? Dla punktu (0,0) na pewno uzyskamy sprzeczność,
wystarczy podstawić to do macierzy. Według kolegi z roku prawidłową odpowiedzią jest: Układ
nie posiada rozwiązań poza punktami (1,1) i (−1,1). Co jednak z (−1,1)? Wydaje mi się, że w
tym punkcie układ także przyjmuje nieskończenie wiele rozwiązań.
Chciałbym także poprosić o pomoc przy formalnym zapisie, tak, aby najlepiej stracić jak
najmniej punktów za zadanie. Jeszcze kilka grup będzie miało kolokwia z tym wykładowcą jeszcze
w tym tygodniu i na pewno im się to przyda
26 kwi 17:50
Anon: Pomyłka, chciałem napisać: Według niego prawidłową odpowiedzią jest: Układ
nie posiada rozwiązań poza punktami (1,1) i (1,−1) i zapytać, co w takim razie z (−1,1)
26 kwi 17:55
Adamm: pomyliłem się z tą odpowiedzią, "kolejny błąd to odpowiedź (1; −1)"
dla a=0 oraz b=0 układ nie jest układem Cramera, więc pewnie dlatego
poza tym punktem powinno wszystko grać, i ten warunek który postawiłeś
powinien działać
26 kwi 18:09
Anon: Dzięki za pomoc
26 kwi 21:32