Sprawdzi ktoś czy dobrze to rozwiązałam?
Kinga: Sprawdzi ktoś czy dobrze to rozwiązałam?
Wykaż, że ciąg an jest rosnący.
an = n22
an+1= n2 + 2n+1 / 2
an+1 − an = n2 + 2n+1 / 2 − n22 = 2n+1 >0 dla każdego n ∊ ℕ+, zatem ciąg an jest
rosnący
an =n2 +4n −3
an+1 = n2 +6n +2
an+1 − an =2n+5 >0 dla każdego n ∊ ℕ+, zatem ciąg an jest rosnący
26 kwi 16:56
Adamm: n2+2n+1/2≠(n2+2n+1)/2
notacja jest po to by z niej korzystać
nawiasy są po to by uniknąć zbędnych nieścisłości
26 kwi 16:58
Kinga: To w tym pierwszym ma wyjść 2n+1 / 2 ?
26 kwi 17:03
26 kwi 17:04
Kinga: n+1/2 ?
26 kwi 17:06
Adamm: tak
26 kwi 17:07
Kinga: A ten drugi jest dobrze?
26 kwi 17:08
Adamm: tak
26 kwi 17:09
Kinga: A takie coś:
Wykaż, że ciąg jest malejący:
an = 100 − n2
an+1 = 99 − n2 −2n
an+1 −an = 1−2n <0
2.
an = n−2n2
an+1 = n+1 −2(n+1)2 = −2n2 −3n
an+1 −an = −2n <0
26 kwi 17:10
Adamm: 1. an+1−an=−1−2n
2. an+1=−2n2−3n−1
an+1−an=−4n−1
poza tym jest ok
26 kwi 17:13
Kinga: dzięki
26 kwi 17:14