Proszę o pomoc
kokoriko: Promień okręgu opisanego na trójkącie prostokątnym jest równy R, a promień okręgu wpisanego w
ten trójkąt wynosi r. Obwód tego trójkąta jest równy? Odpowiedź to 4R+2r. Ja tego nie widzę,
pomóżcie
26 kwi 16:51
kokoriko: Pomożecie?
26 kwi 17:13
Ziemniak: Wychodzi
26 kwi 17:14
Ziemniak: spróbuję ci to narysowac ale nie znam się za bardzo na tej stronie
26 kwi 17:14
26 kwi 17:17
Ziemniak: a−r=R wynika to z twierdzenie o odcinkach stycznej
26 kwi 17:18
Jack:

korzystamy jedynie z tej wlasnosci, ze jak mamy dwie proste (albo polproste) − w sensie
wychodzace z tego samego wierzcholka
i one sa styczne do danego okregu to odleglosci do punktu stycznosci sa sobie rowne tzn.
patrz rysunek u gory po prawej (czyli x = y)
26 kwi 17:19
Adamm: Jack, dwa odcinki
26 kwi 17:21
Adamm: to się nazywa
twierdzenie o odcinkach stycznych do okręgu
26 kwi 17:24
Jack: moga byc i odcinki...
26 kwi 17:24
kokoriko: Teraz to rozumiem, bardzo dziękuję wszystkim za pomoc
26 kwi 17:28
Eta:
| | a+b−c | |
r= |
| ⇒ 2r=a+b−c i c=2R |
| | 2 | |
a+b=2r+c ⇒a+b=2r+2R
to obwód L=a+b+c = 2r+4R
26 kwi 18:35