Stereometria
Aas: Trójkąt równoramienny o długościach ramion a obrócono dookoła jednego z ramion. Kąt między
ramionami ma miarę 120°. Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej powstałej bryły.
26 kwi 15:23
Eta:

Powstała bryła to stożek DBC z wydrążonym w podstawie stożkiemDAC
| | a√3 | |
Wymiary stożka DBC : r= |
| , h1=1,5a , l1=a√3 |
| | 2 | |
| | a√3 | | a | |
Wymiary małego stożka : r= |
| , h2= |
| , l2=a |
| | 2 | | 2 | |
V (bryły)= V(st DBC)−V(stDAC)=.............
P
c(bryły)= P
b(st.DBC)+P
b(stDAC)=................
i licz maturzysto ............ ( bo matura tuż, tuż ....
26 kwi 19:04
Mila:

α=120
o
|OB|=r
|OC|=h − wysokość małego stożka B'BC
|OA|=a+h − wysokość stożka B'BA
l
1− tworząca dużego stożka
1)
l
12=a
2+a
2−2*a*a*cos (120
o)
l
1=a
√3
2) W ΔBOC (90,60,30) :
3)
Licz
26 kwi 19:18