całka nieoznaczona
masasd: całka arctg(x+2.75) + 2.5 dx
jak to policzyć?
26 kwi 15:22
Jerzy:
1) Rozbić na dwie całki
2) W pierwszej podstawić : t = x + 2.75 i liczyc przez częśći.
26 kwi 15:24
Adamm: ∫arctg(x+2.75)+2.5 dx = ∫arctg(x+2.75)dx+∫2.5 dx
∫arctg(x+2.75)dx
u=x+2.75, du=dx
| | u | |
∫arctg(x+2.75)dx=∫arctgudu=u*arctgu−∫ |
| du=... |
| | 1+u2 | |
26 kwi 15:25
Jerzy:
∫2.5dx = 2.5x
26 kwi 15:28
masasd: = u*arctgu − arctg u ?
26 kwi 16:23
26 kwi 16:25
masasd: czyli ta druga całke jeszcze przez podstawienie?
26 kwi 16:27
masasd: i teraz w ostatnim rozrachunku już pod u mogę wpisać x+2.75 tak?
26 kwi 17:14
Adamm: tak
26 kwi 17:18
masasd: a arctg (6.75) jak wyliczyc?
26 kwi 17:33
masasd: to będzie 0,5?
26 kwi 17:36
Adamm: masz kilka opcji
kalkulator
szereg Taylora
tablice tryg.
może jest więcej
26 kwi 17:37
masasd: na kalkulatorze pokazało mi ≈ 0,5
26 kwi 17:37
Adamm: to będzie około 1,42
26 kwi 17:38
Adamm: wadliwy ten twój kalkulator
26 kwi 17:39