Wykaz, ze ciag jest rosnacy.
SEKS INSTRUKTOR : dany jest ciąg an, dla którego prawdziwe są równości
Wykaż, że jest to ciąg rosnacy.
Najpierw chcialbym pokazac, ze bedzie to ciag arytmetyczny o roznicy n+coś, pozniej wykazać, że
to n jest rosnące?
Jak to zrobic?
26 kwi 14:47
Jerzy:
1) W ciągu arytmetycznym różnica jest stała, więc nie może być: n + "coś"
2) n zawsze rośnie, dla każdego ciagu.
26 kwi 14:49
SEKS INSTRUKTOR : czyli co zrobić?
26 kwi 14:50
Adamm: an+5−an+3=2n+22/3
an+2−an=2n+4/3
an+3−an+2=n+13/6
an+1−an=n+1/6>0
ciąg jest rosnący
26 kwi 14:56
Adamm: i na pewno nie jest arytmetyczny
rośnie podobnie do n2
26 kwi 14:57
SEKS INSTRUKTOR : ROzumiem 1 linijkę, ale co sie dzieje dalej?
Jak obliczasz nn+2
26 kwi 15:11
Adamm: zamiast n wstaw sobie do pierwszego równania n−3
26 kwi 15:14
SEKS INSTRUKTOR : aaah, rozumiem
dzieki
26 kwi 15:17