Trudne zadanko
zef:

| | 6x2−72x+210 | |
Na rysunku przedstawiono fragment funkcji f(x)= |
| określonej dla |
| | x2−12x+36 | |
x∊(−
∞;6). Wykres ten przecina osie Ox i Oy odpowiednio w punktach B i D, a punkt A jest
początkiem układu współrzędnych. Rozpatrujemy wszystkie czworokąty ABCD w których punkt C leży
na wykresie funkcji y=f(x) pomiędzy punktami B i D. Oblicz pierwszą współrzędna wierzchołka C
tego z rozpatrywanych czworokątów którego Pole jest największe.
Wydaje się że łatwe zadanie. Wyznaczyłem współrzędne wszystkich punktów tj.: A(0,0), B(5,0)
Na raz tego pola nie policzę więc przedzieliłem wszystko na 2 pola (oddziela różowa linia
przerywana)
Powstają mi 2 pola, P1=Ax
oCD oraz P2=x
0BC
Aby pole czworokąta było największe to suma tych pól również musi być największa
P1+P2=P
Zrobiłem porządek i wyszło mi
| | −6x04+183x03−1548x02+3960x0 | |
P= |
| |
| | 12x02−144x0+432 | |
No i dalej jak zawsze pochodna itd. ale aż trudno sobie wyobrazić ile jest liczenia, przy
pomocą geogebry jedynie udało mi się odczytać miejsca zerowe pochodnej i wyszło mi 4,18. Ma
ktoś inny pomysł na to zadanie albo widzi błąd w moim rozumowaniu ?
26 kwi 14:11
Adamm: x2−12x+36=(x−6)2
okazuje się że pochodna bardzo prosta do policzenia, szczególnie dlatego że reszta
z dzielenia licznik przez mianownik jest stałą liczbą
26 kwi 14:22
zef: Mógłbyś dokończyć i zobaczyć ile wyjdzie ?
26 kwi 14:25
26 kwi 14:26
Adamm: | | (5−x0)*f(x0) | | x0*(35/6−f(x0)) | |
P= |
| +x0*f(x0)+ |
| = |
| | 2 | | 2 | |
przepraszam, nieprzytomny jestem
26 kwi 14:32
Adamm: zef? jesteś?
26 kwi 14:47
zef: Tak, tak jestem, widzę że podzieliłeś tą figurę na prostokąt i 2 trójkąty. Jeśli zauważyłbym że
skróci się licznik z mianownikiem to na 2 dzieląc czworokąt na 2 pola też powinno wyjść
26 kwi 14:52