suma pierwiastków rozwiązań równania jest liczbą naturalna
SEKS INSTRUKTOR : Dane jest równanie x2−23x+1=0
Wykaż, że √x1 + √x2 jest liczbą naturalną.
Jak się za to zabrać?
26 kwi 13:46
Jerzy:
Musża być dodatnie.
k = √x1 + √x2
k2 = (x1 + x2)2 − 2x1x2 + 2√x1x2 ... podstaw i wykażesz.
26 kwi 13:52
Jerzy:
Wynik: k = 23
26 kwi 13:53
relaa:
Po prostu √x1 + √x2 = (x1 + x2 + 2√x1x2)1/2.
26 kwi 13:55
Adamm: najpierw może sprawdzić czy x1, x2 są dodatnie?
26 kwi 13:57
Jerzy:
Można, ale treść zadania wskazuje ,że są.
26 kwi 13:58
26 kwi 14:03
relaa:
Nie lepiej pokazać w ten sposób, bez wyznaczania pierwiastków?
x1 + x2 = 23 > 0 ∧ x1x2 = 1 > 0
Mamy dwa pierwiastki dodatnie.
26 kwi 14:08
Jerzy:
Znacznie lepiej.
26 kwi 14:09
Adamm: to jeszcze delta
26 kwi 14:09
Jerzy:
Ujemna, ale nie ma się czym przejmować
26 kwi 14:11
Adamm: nie, po prostu, czy na pewno taki sposób jest lepszy?
moim zdaniem, nie
26 kwi 14:12
relaa:
W treści zapisane jest "suma pierwiastków rozwiązań równania jest liczbą naturalna", zatem
istnieją rozwiązania, więc liczenie Δ możemy odpuścić.
26 kwi 14:23
piotr: √23+2√1 = 5
26 kwi 15:48
Mila:
√x1>0 i √x2>0
(√x1+√x2)2=x1+x2+2x1*x2⇔
(√x1+√x2)2=23+2
√x1+√x2=5∊N
26 kwi 16:05