Znajdź stosunek promieni podstaw stożka ściętego
squeezy: W stożek ścięty wpisano walec w ten sposób, że jedna z podstaw walca jest mniejszą podstawą
stożka. Objętość walca jest 7 razy mniejsza od objętości stożka ściętego. Znajdź stosunek
promieni podstaw stożka ściętego.
26 kwi 13:33
squeezy: Proszę o pomoc xd
26 kwi 13:51
g:
| | r | | H−h | | h | |
x = |
| = |
| = 1 − |
| |
| | R | | H | | H | |
| 1 − (r/R)2(1−h/H) | |
| = 21 |
| (r/R)2(h/H) | |
1 − x
3 = 21x
2(1−x)
20x
3−21x
2+1=0 x=1 spełnia równanie ale nie może być wynikiem
| | 1+9 | |
20x3−21x2+1 : x−1 = 20x2−x−1 Δ=81, x = |
| = 1/4 |
| | 40 | |
26 kwi 14:10
squeezy: Co to jest te "x"?
26 kwi 14:15