iąg (an) dla każdego n = 0,1,2,...,2016 spełnia warunek
SEKS INSTRUKTOR : Ciąg (an) dla każdego n = 0,1,2,...,2016 spełnia warunek an+1 = 3a2017−n + n .oblicz a3
Ktoś już to liczył, za n podstawiał 2016−n, ale nie wiem dlaczego. Ktoś wyjaśni?
26 kwi 13:24
g:
n=2: a3 = 3a2015 + 2
n=2014: a2015 = 3a3 + 2014
z tego układu równań można wyznaczyć a3.
26 kwi 13:36
SEKS INSTRUKTOR : dziekuje!
26 kwi 13:44
Adamm: ja to tak robiłem
podstawiłem by wyznaczyć ciąg
a
n+1=3a
2017−n+n
teraz za n wstawiamy 2016−n
a
2017−n=3a
n+1+2016−n
a
n+1=9a
n+1+6048−2n
dla n=2 mamy
26 kwi 13:55